W Polsce mamy do czynienia ze swoistą modą na zdrowe odżywianie – wynika to po części z coraz większej świadomości młodych ludzi dotyczącej tego, jak ważne jest spożywanie produktów wartościowych dla ich organizmów, a po części z mnóstwa kampanii społecznych, w które inwestuje się z miesiąca na miesiąc coraz większe pieniądze. Mimo dobrych chęci jednak nie każdy wie, gdzie taką zdrową żywność dostać. W tym artykule postaramy się podpowiedzieć jej dwa najlepsze źródła.

Sklepy ekologiczne – czy warto po nie sięgnąć?

Pierwszym, o czym myślimy od razu po usłyszeniu o zdrowej żywności są sklepy ekologiczne, coraz liczniej występujące nie tylko w wielkich miastach (gdzie przedzierają się nawet do galerii handlowych), ale i w mniejszych miejscowościach. Ich plusem jest skupianie się wyłącznie na produktach zdrowych i nieposiadanie w ofercie żadnych innych.

Sklepy ekologiczne możemy jednak spotkać nie tylko stacjonarnie, ale i w Internecie. Sięgnięcie po to medium jest nie tylko wygodne, ale też daje nam największą swobodę wyboru – tak cenną w przypadku, gdy chcemy jeść świadomie. Większość internetowych sklepów eko prezentuje bardzo szeroką ofertę, której towarzyszy skład każdego produktu. Mamy więc pewność tego, co kupujemy, a w dodatku jest to dostarczane pod nasze drzwi. Wygodnie, pewnie i bezpiecznie.

A może kupować produkty u… rolnika?

Nawet jeśli sklepy ekologiczne są świetnym rozwiązaniem dla osób chcących jeść zdrowo, lokalny rolnik jest kimś, kogo nigdy nie zastąpią. Sięgnięcie po niego jest gwarantem tego, że nasze produkty będą:

  • najświeższe – rolnik dba o to, aby jego klienci bezpośredni byli traktowani priorytetowo – w końcu ich pieniądze trafiają wyłącznie do ich kieszeni;
  • najtańsze – kupując bezpośrednio u rolnika pozwalamy mu pozbyć się jakichkolwiek pośredników, którym musiałby przekazać część swojej gaży – może więc sobie pozwolić na to, by sprzedać nam coś taniej;
  • najpewniejsze – rolnik sam jest producentem wszystkiego, co oferuje. Ze względu na to mamy pewność, że będzie to godne uwagi i wyprodukowany w oczekiwany przez nas sposób.

Wadą kupowania u rolnika jest zazwyczaj niewielki wybór produktów (gdyż rolnik często specjalizuje się w wąskim ich zakresie). Właśnie dlatego warto traktować go jako dopełnienie sklepów ekologicznych. Zawsze można też znaleźć kilku rolników oferujących zgoła odmienne produkty – jest to rozwiązanie idealne, ale wymagające od nas najwięcej trudu, ale też dobrej logistyki i dużo czasu na zakupy (w takiej sytuacji nie zrobimy ich w jednym miejscu).

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Lokalny rolnik Tags: